Tajemnice zapachu

W środę 13 marca klasa 2D ChKA uczestniczyła w wykładzie otwartym na Wydziale Chemii UAM. Wykład pt. „Zapach w życiu codziennym” wygłosiła pani dr Agnieszka Feliczak-Guzik.
Słuchacze mogli dowiedzieć się, jak zbudowane są i jak działają zmysły: smaku i węchu. Każdy wie, że jest smak słodki, słony, kwaśny i gorzki, ale nie każdy słyszał o smaku umami i smaku metalicznym. Uczniowie mogli usłyszeć m.in.:
- czym jest zapach,
- jakie są wzorce smaku w analizie sensorycznej,
- jak odbieramy zapach,
- jakie jest znaczenie zmysłu węchu,
- gdzie wykorzystujemy zapachy czyli aromamarketing,
- o zapachu w medycynie (osmologia), kryminalistyce, perfumiarstwie, chemii gospodarczej, kuchni,
- o doborze zapachu w zależności od wykonywanego zawodu.
Wykład uświadomił nam, że często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak ogromną moc w naszym życiu mają zapachy - czyż nie jest tak, że zapach pierników kojarzy nam się ze świętami, świeżo skoszona trawa z wiosną, zapach róż z wyjątkowymi chwilami, ale zapach może nas również informować o chorobach naszego organizmu.